"Jeg trodde han kødda" - forsimpling av språket

21.07.2018

"Jeg trodde han kødda", lød en overskrift i storavisen VG nylig. Hvorfor vi bør reagere på det? Fordi det bidrar til å forsimple språket vårt - og i siste instans vår måte å forholde oss til hverandre på. 

Noen vil si at "jammen det er jo bare ord". Ja, det er sant, og det er nettopp det som gjør det betenkelig. For hvis vi alle lar oss besnære av fiffige formuleringer eller unnlater å reagere på det motsatte, vil vi til sist sitte igjen med et tribunespråk som dypest sett er best egnet til å fornærme motpartens fotballsuppertere - i kampens hete.

Dette er et symbol, slik jeg ser det. Ukebladenes kjendiseri har forlengst spist seg inn i avisspaltene, og derfra gjør de sin daglige innsats for å rive ned det avisene fortsatt måtte ha av troverdighet. 

Fake news? Main Stream media har i flere år allerede bidratt til at lesernes muligheter til å skille mellom rapportering av fakta, meningspåvirkning gjennom avleiring av journalistenes egne syn på daglige hendelser og ren PR fra dem som måtte ha noe å bringe til torgs, røres sammen som en stor suppe. "Diversifisering i spaltene" kan det kanskje kalles.

Forsimpling i språket kan i siste instans føre til at vi taper vår sjel.


Når ordskiftet ikke lenger har noe å tilføre meningsutvekslingene, vil handling - gjerne  vold - følge etter. I stedet for demokratiske prosesser, vil skjulte handlemåter i form av propaganda, maktspill og evig hestehandel bak kulissene ta over.

Alt dette bare fordi man bruker fotballspråk i en artikkel som faktisk handler om fotball? Nei, men jeg opplever at det er en del av en trend. En trend om forsimpling av språket -der alle og enhver kan føle seg krenket - med like store teatralske effekter som det man har sett på fotballbanen i det siste - og ofte med like liten objektiv grunn for det. 

På samme måten som "filming" på fotballbanen ødelegger fotballen som idrett, ødelegger forsimplingen av språket slik jeg ser det for det meningsfylte ordskiftet. igjen er det pressen - gjennom sitt selvbestaltede "samfunnsoppdrag" - som fører an. 

Desto flere som bidrar til å forsimple språket, desto dårligere blir kommunikasjonen oss mennesker imellom. Og når mange later som de blir skadet på fotballbanen, forsvinner selve sportsgleden både hos utøvere og tilskuere. 

Desto flere som fremstår som "krenket" mer eller mindre uten grunn, desto mer ødelegger de for dem som faktisk har opplevd alvorlige hendelser i livet. 

Det første vi kan gjøre for å møte hverandre som mennesker i en forvirret verden - er å kommunisere med et språk som ikke forsimples. Vi må innse at mennesker betyr noe - og at måten vi snakker og skriver til hverandre på, er begynnelsen på respekt, forståelse og i siste instanse: Et varmere samfunn.

Lag din egen hjemmeside gratis! Denne nettsiden ble laget med Webnode. Lag din egen nettside gratis i dag! Kom i gang